*Avrupa Birliği Erasmus+ Programı Tarafından masraflarının bir kısmı karşılanan
Strongkids Kongresi 22.03./23.03.2018
9:00 – 10:00 Kongre açılışı / İstiklal ilkokulu öğrencilerinin tanıtımı
10:00 – 11:00 Sempozyum Bölüm I - Proje Sunumu
11:00 – 12:00 Sempozyum Bölüm II - Partner Ülke Sunumu
12:00 – 13:00 Öğle molası
13:00 – 14:30 Uluslar arası atölyeler Bölüm I BESYO ve CABACAM
(Almanya/Belçika/İtalya/Letonya)
14:30 – 15:00 kahve molası
15:00 – 16:00 Atölyeler Bölüm II CABACAM
16:00 Katılım Sertifikaları
09:30 - 13:00 Ortaklar Toplantısı - Proje değerlendirme/incelemesi
13:00 – 14.00 Öğle yemeği molası
14:00 – 17:00 Proje yayınlanması ve raporu
17:00 - 17:30 ara
17:30 – 19:00 proje sonrası üzerine planlama
19:00 – 21:30 akşam yemeği
Atölyeler: BESYO
13:00 – 14:30 )
Atölye II – Jimnastik ve günlük kullanılan malzemeler (Almanya Laura Supprian)
Atölye IV - ortak öğrenme ve iyileşme prosedürlerini bedensel eğitim için geliştirmek - (Belçika Hugo Verkest)
Atölyeler: CABACAM:
Atölye - Düz tabanlı olan ve olmayan Ortalama anaokul çağı çocukların hareket içeren oyunlar dahilinde bedensel gelişimi (PRof. Sandra Rone)
Atölye - Açık hava pedagojisi ve orman okulu (İtalya Prof. Sandra Chistolini)
Atölyele CABACAM:
15:00 – 16:00
Atölye - Müzik ve ritim (Orff) (Özlem)
Atölye - Anaokulu eğitimi (Prof. Ebru Aktan Acar/Müge Pınar)
Atölye - 'strong Kids' projesi öğretmen eğitimi (COMU Anja Güder)
'strongkids kongresi' 22.03.2018 tarihinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi dahilinde organize edilmekte ve 'strongkids (güçlü çocuklar) spor projesi' nin sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmak amaçlıdır. 12 ay içerisinde bir ana okul ve bir ilkokul dahilinde iki pilot proje hayata geçirildi. 8 haftalık pilot projeler dahilinde 100'den fazla çocuk projeye iştirak etti. Bu pilot projelerin amacı değişik araçlar deneyerek bir hareket ve spor programını gerçeğe çevirmek, spor ve sağlıklı yaşamı günlük okul yaşamına dahil etmekti.
Kongrenin ilk bölümünde programı sunacak ve CABACAM ile İstiklal İlkokulu dahilinde gerçekleştirilen pilot projelerin sonuçları sunulacaktır.
Kongre sırasında Letonya, Belçika, İtalya ve Almanya'dan gelen uzmanlar 'strongkids' projesi ile ilintili atölyeler düzenleyecek ve spesifik çalışma dallarını izleyicilere sunacaklardır.
'Güçlü çocuklar' proje döngüsü sırasında kullanılan somut yöntemler ve etkinlikler sunulacak ve Çanakkale'deki diğer ilköğretim okul öncesi öğretmenlerinin çalışmaları için olumlu bir etki yaratacaktır. Bu başaran yöntemler, kongre sırasında ve sonrasında sınıf posteri şeklinde ve sınıf kullanımına yönelik pratik bir kart seti şeklinde sağlanacaktır.
Kongreden sonra tüm sonuçlar çevrimiçi olarak yayınlanacak ve katılımcı öğretmenlere broşür olarak verilecektir.
Değerlendirme:
Pilot projelerden beklenen çıkarımlar:
Pilot 1 / CABACAM:
İlk pilot projemizde CABACAM'da 4-6 yaş arası okul öncesi çocuklar için sekiz haftalık programı 2017 yılında iki kere organize ettik. CABACAM ekibi ve eğitim fakültesi öğrencileriyle birlikte, yaş gruplarında samimi ve yaratıcı egzersizleri içeren bir hareket ve spor programı hazırladık. Tırmanma, yuvarlanma, atlama ve dengeleme gibi farklı sportif materyalleri, ayrıca küçük topları, çemberleri, Frizbi gibi ekipmanları deneyimleme fırsatı oluştu.
Programdan önce ve sonra motorik btestler uyguland ve esneklik, göz sağlığı koordinasyonu, hız ve kuvvet gibi tüm motorik alanlarda iyileşme gözlendi.
Pilot 2 / İstiklal İlkokulu:
Ortaklarımız Milli eğitim müdürü ve İstiklal İlkokulu ile birlikte, çocukları harekete geçirmek amaçlı kısa sportif, sosyal egzersiz ve oyunlar içeren bir sınıf programı düzenlemeyi başardık. Aynı zamanda COMU Spor fakültesi öğrencileri, uluslararası ortak ülkeler ekibi tarafından geliştirilen haftalık bir spor programını uygulamaya aldı. Program, çık hava pedagojisi, dans, müzik, jimnastik ve temel hareket eğitimi ile sosyal öğrenme yöntemleri içermekteydi.
Programın sonucu 8 hafta sonra programa katılan çocukların (6-8 yıl) geliştirdiği bir gösteri şeklinde sunuldu. Sınıf programı ve haftalık etkinlikler bir öğretmen grubu ve 'güçlü çocuklar' proje ekibi tarafından değerlendirildi ve ilkokula güçlü bir olumlu katkı sağladığı gözlemlendi. Sınıf etkinlikleri katılan çocuklar tarafından çok olumlu geri bildirimler aldı ve öğretmenler gevşeme, stres azaltma, enerji yüklenmesi gibi farklı metotları programlarına dahil etme şansını yakaladı.
Ayrıca, haftalık sportif faaliyetler çok başarılıydı - öğrenciler yüksek bir motivasyon, iyi motorik ilerleme ve sosyal öğrenme derslerine entegre olabildi. Program, öğrenciler üzerinde olumlu bir etki yaptı. Ebeveynler ve diğer öğretmenler, özellikle sınıf öğretmeni ve okul müdürü, başarıyı daha sürdürülebilir kılan projeyi güçlü bir şekilde destekledi.
Öğrenci ve öğretmen Seminerleri:
Projenin 12 aylık döngüsü dahilinde COMU öğrencileri ile pilot projeleri gerçekleştirmek üzere ortak çalışmalara imza attık. Öğretmen seminerleri organize ederek ilk ve ana okul seviyesi öğretmenlerini bahsi geçen metotlar ile donattık. Yaklaşık 50 Öğretmen ve öğretmen adayı ya öğretmen seminerlerine dahil oldu ya da daha uzun süreli olmak üzere organizasyona dahil oldu.