Çocuklar doğal olarak hareket etmek ister. Bunu kendilerini test etme, mutluluk duyma isteklerine borçludurlar. Çocukların özellikle ilk 10 yıldaki deneyimleri gelişimlerinde büyük bir rol oynar. Bu hareket ve davranışlar sadece duygusal-fiziksel ve sosyal algılarını etkilemek ile kalmaz, zihinsel gelişimlerine de destek olur. Emekleme dönemindeki zihinsel gelişim büyük oranla hareket ve algı öğretimlerine bağlı olarak gelişir. Uluslararası çalışmalar, sporun çocukların öğrenme kapasitesini olumlu şekilde etkilediğini kanıtlamıştır.
Çanakkale 130000 nüfuslu bir liman kentidir. Şehir dinlence/ boş vakit için oldukça çok alternatif sunabiliyor olsa da, genç nüfus arasındaki obezite oranı hızla artmaktadır.
Devlet okullarında 1. sınıftan 4. sınıfa kadar hiç beden eğitimi olmaması, anaokullarında hareket ettirici aktivitelerin yoksunluğu çocukların gelişimine olumsuz yönde etki etmektedir.
Özel sektörde spor ve beden eğitimi gibi faaliyetler için daha çok fırsat olsa da kayıt ücretleri pek çok velinin bütçesini aşmaktadır. Çanakkale Belediyesi'nin organize ettiği halka açık sportif faaliyetler de talebi karşılamada eksik kalabilmektedir.
Bu gibi durumlardan dolayı, çocuklardaki ve ailelerdeki spor bilinci, daha çok eğitimli ve daha üst sınıf ailelerde görülmektedir. Bunun yanı sıra, "Herkes için spor" programları için yüksek talep olduğu da gözlenmiştir.
İlkokul öğretmenlerine verilen eğitim ise hareket eğitimi odaklı sportif ve yaratıcı aktiviteler içermemektedir. Beden eğitimi öğretmenlerine daha ziyade rekabet bazlı futbol veya yüzme gibi "klasik sporlar" üzerine eğitim verilmektedir. Anaokulu ve İlkokul öğretmenlerinin eğitimine yeni metot ve araçların entegre edilmesinin elzem olduğu görülmektedir.
Günümüzde, öğretmenlerin derslerinde kullanabilecekleri, sağlıklı yaşam ve sporu destekleyici, yaratıcı, çocuk dostu materyaller (şarkılar, oyunlar, kitaplar) oldukça minimal düzeydedir. Mevcut kaynaklar da genelde Almanca veya İngilizce gibi yabancı dillerdedir.